Een verstopt riool is een situatie waarin de afvoerleidingen die afvalwater van huizen en gebouwen afvoeren naar het hoofdriool verstopt raken. Dit kan leiden tot vervelende problemen zoals wateroverlast, stank en zelfs gezondheidsrisico’s. Verstoppingen kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder ophoping van vet, zeepresten, toiletpapier, voedselresten en zelfs boomwortels die de leidingen binnendringen.

Om verstopte rioleringen te voorkomen, zijn er enkele eenvoudige maatregelen die men kan nemen. Ten eerste is het belangrijk om geen vet of olie door de gootsteen of het toilet te spoelen, omdat dit kan stollen en zich ophopen in de leidingen. Daarnaast is het raadzaam om een zeefje te gebruiken in de afvoer om te voorkomen dat voedselresten en andere grote deeltjes de leidingen verstoppen. Regelmatig onderhoud en inspectie van de riolering door een professional kan ook helpen om problemen vroegtijdig op te sporen en te verhelpen, waardoor verstopte rioleringen kunnen worden voorkomen.

Voor een verstopping in uw eigen huis of gebouwd zoals in de tuin en balkon, bel met het ontstoppingsbedrijf Riolek. Deze zit bij u in de buurt. Het telefoonnummer is +32486 82 6331.
Ligt het probleem buiten de hekken van de voor- en achtertuin, neem contact met uw gemeente.

Wilt u het probleem zelf oplossen? Het kan, maar we raden dit af. Als u het toch zelf wilt proberen. Gebruik soda en schoonmaakazijn en kijk na 1 uur of de afvoer weer snel doorloopt.